Nástroje

Calendly vs. TidyCal vs. DotCal

Osnova

Dnes už si nedokážu představit fungovat bez nástroje na bookování meetingů. Doba kdy jsem si s kýmkoliv musel vyměnit 5 e-mailů, než jsme našli společný čas, je naštěstí pryč. Posledních pár měsíců jsem prošel x nástrojů a nakonec jsem si vytipoval tyto 3. Každý z nich vám krátce popíšu a porovnám jejich výhody a nevýhody.

Calendly

Calendly byl první nástroj na bookování meetingu, se kterým jsem přišel do styku. Troufám si řict, že většina z vás o něm alespoň jednou slyšela. Patří mezi ty největší nástroje s největším budgetem na marketing a branding. Toto se mimo jiné propisuje i do ceny, a to byl důvod, proč jsem se po krátké době začal koukat na další možnosti u konkurence.

V základu má Calendly přehledné UI a vytvořit novou událost je otázka sekund. Super výhoda je možnost přidat budoucí datum začátku registrace termínu. Tuto funkci třeba TidyCal nemá. Jednoduše řečeno – můžete si vytvořit událost a poslat ji e-mailem. Uživatel si termín může vybookovat, i když se bude schůzka konat až za 14 dní. 

Toto je super, pokud víte, že na daný call musíte mít větší přípravu, ale nechcete ji dělat než se bookne přesný termín.

Krásný příklad jsou meetingy s vedením firmy ohledně statusu nového projektu nebo ohledně dat. Příprava nějaký čas zabere a nemůžete ji udělat teď, protože za 14 dní se můžou data změnit a museli byste to předělávat. Pokud by vám však někdo booknul termín zítra, tak to už nestihnete.

Proto když mám takovou událost, vracím se zpět do Calendly a vytvářím jí tam. Ve Free tarifu můžete mít jednu událost, což mi na tyhle „okrajové” události stačí.

Samozřejmostí je, že se hned po booknutí termínu propíše událost do vašeho kalendáře a pošle se link na Google Meets, Teams nebo Zoom (podle toho, co si vyberete). Synchronizace s kalendáři je samozřejmostí, ale to má každý nástroj.

TidyCal

TidyCal má jednu hlavní výhodu oproti konkurenci. Má fixní cenu. Už žádné měsíční poplatky, prostě zaplatíte jednou a máte nástroj navždy. TidyCal je od AppSumo, což je největší online tržiště s aplikacemi. Momentálně mají valuaci přes $100 000 000, takže já osobně se nebojím, že by tu appku jednoho dne jen tak zavřeli a přestali vyvíjet. Toto se mimochodem může samozřejmě stát i u subscription based modelů jako má Calendly nebo DotCal, ale je to většinou menší riziko, protože mají predikovatelnější cashflow. 

Nevýhoda tohoto přístupu je ta, že appce se mnohem méně věnují a méně do ní investují. Což je vidět na jejím vizuálu a dostupných funkcích. Možnost vybrat časové okno, kde si může někdo začít bookovat čas, zde není a chybí tu ještě pár dalších funkcí, které Calendly má.

Každopádně i tak je TidyCal moje hlavní volba, protože na těch pár meetingů měsíčně mě to zase až tak neomezuje a platit $10 dolarů za to, že si přes Calendly booknu 2 meetingy měsíčně, mi prostě přišlo moc. 

Pokud nejste power user (např. obchodník), který si bude bookovat desítky meetingů měsíčně, věřím že TidyCal stojí za zvážení a možná díky jednorázové ceně přehlédnete i designové nedostatky.

DotCal

DotCal je oproti Calendy i TidyCalu malá firmička. Stejně jako Calendly má subscription based model, ale dá se využívat i ve free verzi. Ta má k dispozici 1 booking page a 1 napojení na kalendář.

Oproti ostatním nástrojům má DotCal na výběr ze 4 šablon booking page, které si můžete částečně customizovat podle sebe – měnit barvy, nahrát si k booking page fotku, logo a popisek, měnit URL.

Toto je skvělé, pokud jste solo freelancer a schůzek máte pár do roka a záleží vám na tom, jak nástroj a bokoovací stránka vypadá.

Stejně jako u Calendly si můžete nastavit svou dostupnost (dny i hodiny).

I když jsem si v DotCal zkusil chvilku fungovat, přiznám se, že hlavní volbou je pro mě stále TidyCal. Každopádně DotCal stojí rozhodně za zkoušku. 

Srovnání

Pro přehlednost jsem přidal krátkou tabulku, která shrnuje základní vlastnosti každého nástroje.

. Calendly TidyCal DotCal
Free verze
Paid verze $8 / $12 / $16 měsíčně $29 jednorázově $8 / $12 měsíčně
Počet bookingů ve Free verzi Neomezeně (1 aktivní booking page) Neomezeně Neomezeně (1 aktivní booking page)
Možnost napojení více kalendářů
Počet bookingů ve Free verzi
Placené události
Týmové propojení (např. Pro Sales oddělení)
Čeština
Notifikační e-maily v češtině
Napojení na Make (Integromat)
Napojení na Zapier
Propojení na Google Analytics
Napojení na Google Meet
Registrace Registrovat se na Calendly Registrovat se na TidyCal Registrovat se na DotCal


Speciální akce jen pro vás

Domluvil jsem se s DotCal, že speciálně pro vás vytvořili akci na premium se slevou 50 % na prvních 6 měsíců. Stačí se registrovat přes link níže a v košíku zadat kód SIMONJUN50.

Chci DotCal s 50% slevou

Co za nástroj preferuji já

Každá z aplikací má své silné a slabé stránky, a proto i já používám kombinaci dvou z nich. Na většinu událostí používám TidyCal. Hlavně kvůli jeho pricingu. Zaplatil jsem jednou a vesele si ho používám. 

Jelikož přes appku bookuji jednotky meetingů měsíčně, přijde mi zbytečné platit $10 každý měsíc, protože to pak vyjde v přepočtu něco jako 100 korun na booknutý meeting. 

Calendly používám v tarifu free, kde je sice pouze jeden meeting, ale to mě netrápí, protože mám TidyCal. Calendly používám pouze v případě, že potřebuji vytvořit a poslat booking, který nemá začínat hned, ale třeba až od příštího týdne. Takových meetingů je opravdu jen pár do roka, a proto mi jejich free verze stačí.

DotCal aktivně nevyužívám, ale to je hodně i tím, že už mám vše nastavené v TidyCalu a Calendly (zkratky do mail šablon atd.). Pokud nemáte žádnou aplikaci, vyzkoušete všechny a uvidíte, co vám bude nejvíce vyhovovat.